Yksi Raamatun antama määritelmä uskolle löytyy Hebrealaiskirjeestä:"Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy" (Hebr.11:1 UT38). Usko, josta Raamatussa puhutaan ei siis ole sokeaa totena pitämistä, vaan elämistä uskon kohteen mukaan. Se, mitä seuraa, riippuu sitten siitä, onko uskomme kohde todellinen ja luotettava. Näin meistä jokainen elää myös arkielämässään, jossa luonnostaan toimimme uskon varassa varsinkin uusissa asioissa, joita teemme.

Oheinen mindmap -kuva esittää Raamatun tukimisen perusperiaatteita ja vaiheita sekä yksinkertaisen menetelmän, jolla pääsee alkuun. Kustakin päähaarasta on linkki tarkempaan selvitykseen aiheesta.

Raamatun tutkimisen periaatteet Raamatun tutkimisen vaiheet Raamatun tutkimisen menetelmät Raamatun tutkiminen

Jos esim. haluamme ensi kertaaa elämässämme matkustaa lentäen lomalle jonnekin ja varaamme matkan internetistä, joudumme luottamaan uskonvaraisesti moneen asiaan etukäteen:

    • lentomatkan voi oikeasti varata internetissä ja voimme lunastaa lentolipun varauksemme perusteella
    • lentäminen isolla ilmaa raskaammalla suihkukoneella on mahdollista ja lentäjä osaa lentää sitä
    • uskoni lentämisen turvallisuuteen on riittävä, jotta uskallan nousta koneeseen
    • lomakohteeni on olemassa ja siellä on myös lentokenttä

Myös lähestyessämme Raamattua, meillä jokaisella on joitakin lähtöolettamuksia Jumalasta ja hänen olemassaolostaan sekä Raamatun alkuperästä ja luotettavuudesta. Niille, jotka haluavat omakohtaisesti kokea, onko Raamatun ilmoittama Jumala todellinen, annetaan Hebrealaiskirjeessä ohjeeksi: ”Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät” (Hebr.11:6 UT38).

Jos en ennestään tunne Jumalaa, on yksi tapa lähestyä Raamattua se, että oletan Raamatussa ilmoitetun Jumalan voivan olla olemassa. Aivan samoin kuin silloin, jos haluan omakohtaisesti kokea, millainen jokin maa tai kaupunki oikeasti on. Ellen tyydy pitämään sitä totena pelkästään toisenkäden tietojen perusteella, joudun matkustamaan sinne itse. Asioilla, jotka eivät ole "elämän ja kuoleman" kysymyksiä, ei tällä omakohtaisuudella ole välttämättä suurta merkitystä. Toisin on Raamatun Jumalan kohdalla. Tiedämme jokainen kuolevamme kerran, vaikka sekin on etukäteen "uskonvarainen" asia. Raamatussa kuitenkin väitetään, että on olemassa mahdollisuus ikuiseen elämään Jumalan yhteydessä (esim. 1Joh.5:11). Mikäli tämä pitää paikkansa, on meillä todella painavat syyt ottaa selvää, mitä Jumala haluaa meille sanoa.

Linkkejä Raamatun tutkimistyökaluihin

Raamattuhaku (Uskonkrjat.net) Haku Raamatusta eri käännösten teksteistä

Blueletterbible, jolla voi vertailla englanninkielisiä käännöksiä, tutkia sanojen merkityksiä (englanninkielinen)

Työkaluja Raamatun tutkimiseen (englanninkielinen)

Raamattu kannesta kanteen - Sanansaattajat

Raamatunlukijoiden liitto

 

Raamattu läpi vuodessa

Raamattu läpi vuodessa

Tämän ohjelman avulla luet Raamatun lävitse vuoden aikana.